tisdag 12 juli 2011

Hello!

Sommar… Smaka på ordet! Sommar… De är vi värda nu. Efter denna långa, hemska vinter. Den kommer som en stor present nu, med värme, sol och semester, som innehåll när man öppnar den.
Långa lata dagar väntar för de allra flesta. Men några får allt bita i det sura äpplet och jobba. Jag tror jag ska göra både och. Varva ledighet med jobb. Kan de vara bra? Slappnar man av då? Ja, det tror jag om man gillar det man gör. Jag tänker bara jobba med det jag tycker är roligt. Laga god och härlig mat. Skriva. Får man bara göra det man vill tror jag man kan jobba hur mycket som helst. Arbetet blir ens fritidsintresse på något vis. Om man redan på måndagsmorgon längtar efter fredag är det absolut dags att byta jobb. Det ska vara en lust och längtan att få gå till jobbet. Tänk om alla hade det så… Vilken underbar värld vi skulle leva i. Men det är bara du själv som kan påverka det. Det är bara du som kan ta dig i kragen och göra något åt det.

Vi i Sverige är trygghetsknarkare. Vi har ett bra jobb, hyfsat betalt, tryggt, försäkringar, pension. Sju till fyra. Åtta till fem. Men egentligen vill vi göra något helt annat. Drömmer oss bort. Livet är för kort. Man kan inte, ska inte gå kvar av gammal vana.

Jag menar vad kan hända? Lite mindre lön, kanske, möjligtvis. Men tänk vad mycket roligare det kommer att bli i livet. Jag har faktiskt träffat flera personer den senaste tiden som ändrat sitt liv, bytt karriär. Eller helt lagt ner karriären och börjat göra de som de egentligen vill. Alla säger samma sak: Det är det bästa jag gjort i livet!

Oj, oj, oj, vad djup jag plötsligt har blivit. Kan det vara en ny kris som närmar sig?
Ja, naturligtvis är det så! Jag har absolut passerat bäst före datum. Jag har bara resten av livet kvar och det ska jag sannerligen leva!

NU blir det SOMMARRECEPT.
Sallader är aldrig fel på sommaren. Käckt att ha med sig till badet, gott till grillat, fint på utflykten eller som lunch. Jag kör tre enkla favoriter som går fort att göra:

CAPRESE
Min favorit som jag aldrig kan få nog av, så superenkel men såå god!
Varva god buffelmozzarella med solmogna skivade tomater. Färsk basilika, jungfrulig läcker olivolja, nymalen svartpeppar och lite flingsalt. Klart! Ett färskt surdegsbröd till och några tunna skivor parmaskinka och där har du världens bästa kvällsmat! Mättande är det också!

MEDELHAVSSALLAD
En perfekt, matig sallad som man blandar i en jättestor skål och tar med sig. Allt i ett! Den här salladen brukar jag göra dagen efter vi har grillat. För jag brukar se till att det blir grillat lite extra kycklingfiléer när vi ändå är på gång…
Alltså… Lägg kycklingfilé i följande marinad: Skal och saft av 2 citroner, 2 rivna vitlöksklyftor, 1 dl soya, 1 dl hackad persilja, salt och peppar. Grilla den och nästa dag skivar du den och har i din medelhavssallad.
Till salladen behöver du: Sallad, jag brukar ta lite olika, några deciliter god kokt pasta, din grillade skivade kycklingfilé, knaperstekt bacon, oliver, feta, cocktailtomater(gärna gula), solrosskott, rostad majs. Blanda som sagt allt och servera med en god dressing eller aioli…


ROSTAD PAPRIKA och HALLOUMI på RUCCOLABÄDD
Precis som det låter. Rosta paprikan i bitar i torr stekpanna tills de blivit mjuka och fått färg. De blir så himla goda då. En helt annan smak kommer fram, söt och nötig. Grilla eller stek haloumin i skivor till dem fått vacker gulbrun färg. Varva sedan osten och paprikan med ruccola. Salta försiktigt och var generös med svartpepparen. Underbart till grillat!
GRILLTIPS… Ha alltid en blomspruta till hands när ni grillar. Om det slår upp lågor från glöden, som det lätt kan göra när det droppar olja från marinaden, sprutar ni bara på lågan och vips är den släckt och köttet blir inte bränt! Smart va?

Jag älskar olika sorts smör till en grillad köttbit och färsk potatis. Här är lite tips på vad du kan smaksätta ditt smör med. Det ska vara riktigt smör. Inget annat duger!

Vitlök och chili… Mmmm. Gott till allt!
Parmesan och citron… Gott till kyckling, framför allt.
Rödvin och rödlök… (Du kokar en finhackad rödlök i 2 dl rödvin tills all vätska är borta och när det kallnat blandar du det med smör) Underbart gott till oxfilé eller ryggbiff.
Vallmo och lime… Finfint till grillad marulk eller annan god fisk.
Grönpeppar och paprika… Passar utmärkt till kotletter och fläskfilé.

Smaksatt smör är ju vansinnigt gott till ett härligt bröd också!

Till sist vill jag önska alla en riktigt härlig sommar och meddelar också att det inte blev någon leopardbikini i år heller… Typiskt!

Kom ihåg: Mat och dryck i ljuv förening, ger en vink om livets mening.
Fall för frestelsen, innan den försvinner…
Malin

0 kommentarer: