måndag 2 maj 2011

Vår!!! Nu är den äntligen här. Lovely och helt underbart. Som jag har längtat! Nu börjar livet igen. Jag går ur mitt ide och börjar leva. Jag älskar dig min käraste, käraste vän, våren!

Vi är tidiga i år. Min man har redan tagit fram utemöblerna och jag har planterat mitt första olivträd. Jag brukar mörda några stycken varje år. Jag ställer in dem så käckt på glasverandan varje höst och länge ser det ut som om de ska överleva, men så plötsligt har de tappat alla blad och är stendöda. Så himla typiskt. Jag älskar olivträd. De ger en sån härlig medelhavskänsla. Det känns lite som om man är på någon härlig ö i Grekland eller Portugal eller…

Jag älskar förresten alla blommor och växter. Mina Mårbackapelargonier har jag bättre tur med, jag ställer ner dem i källaren i början av oktober och ”glömmer” bort dem. I februari planterar jag om dem och börjar vattna dem så försiktigt. Vid påsk får de flyga upp på verandan och sen är de full fart på dem. Jag fattar inte själv vad jag gör, men de överlever varje år. De flesta i alla fall. Några brukar stryka med om jag ska vara ärlig. Min man gillar inte alls mina älskade Mårbacka. Han tycker att de luktar kattpiss. Inte vet jag om det är något bara män känner, för min väninnas man tycker precis lika dant.

En kväll hade hon satt sina älsklingspelargonier i badkaret och duschat dem. Hon lät dem stå kvar för att torka under natten och gick och la sig i godan ro. På morgonen när hon vaknade stod det två tomma krukor kvar i badkaret. I varje kruka fanns en hundralapp. Hennes man hade sett sin chans att bli av med dem och kastat dem på komposten. Men sen drabbades han av dåligt samvete (har män verkligen de?) och tänkte att det var bäst att han la dit lite pengar så hon kunde köpa andra (läs, luktfria) blommor. Min väninna blev vansinnig och det hela slutade med att mannen i fråga fick ta på sig gummistövlar och bana sin väg genom kvickrot och brännässlor fram till komposten och hämta tillbaka de vackra blommorna. Om hon fick behålla pengarna förtäljer inte historien.

Nåja, varje år spräcker jag min trädgårdsbudget med råge. Snacka om frestelser, jag kan inte motstå de vackra blomsterskönheterna. De är som om de ropar på mig.
– Maaaaliiiin!!! Jag vill komma och bo i din trädgård. Ta med mig hem, snälla!
Jag spenderar en mindre förmögenhet på vackra blommor. Men finns det något härligare? Jag älskar att plantera och se hur det växer och blommar. Pioner är en verklig favorit. De blommar så kort, knappt en vecka. Jag har lust att ta ledigt och bara ligga under dem under den korta tiden. Rosor är en annan favorit såklart. Jag tror jag har 39 stycken i trädgården. (Ja, jag vet, jag är så himla omåttlig) Det tar fruktansvärt lång tid att klippa dem och sen ser jag ut som om jag gått en match mot ett gäng vildkatter om armar och händer. Spelar ingen roll hur bra trädgårdshandskar jag än köper. Men det är det värt. Det borde finnas mer rosor i världen. För vem kan kriga och bråka när de ser något så vackert som en nyutsprungen ros? Tänk på de!

Nu till en annan av mina favoriter. En enkel sallad med vårens primörer…

PRIMÖRSALLAD

Börja med att koka färska rödbetor och vit sparris. Inte tillsammans, förståss! Låt de kallna och skär rödbetorna i klyftor och sparrisen i slarviga, ojämna bitar. Ta ett stort, snyggt fat och lägg en bädd av ruccola eller någon annan sallad du gillar. Lägg på smulad getost, rödbetorna och sparrisen, päron i klyftor som du doppar i citron så de inte mörknar och så blir det syrligt och gott. Så läckert! Till serverar du ett gott bröd och en härlig honungsyoghurt.(Alltså, matlagningsyoghurt som du smaksätter med honung och lite salt och peppar) Lite goda charkuterier på ett annat snyggt fat, tryffelsalami, chilisalami och en härlig pastrami och nu kan kungen komma på kvällsmat!

Vad som bör tilläggas är att salladen smakar bäst utomhus på altanen, gärna ihop med tjejgänget, en flaska gott vin och massor av skratt!

Fall för frestelsen innan den försvinner…

Text och bild: Malin Eliasson

1 kommentarer:

Sofie sa...

Ja, visst är det härligt med våren. Får ta tag i vår trädgård till helgen, häcken är klippt men lite annat måste också fixas, hoppas på bra väder bara!!