måndag 4 oktober 2010

Höst i Malins värld!

Jaha, mina vänner, så är hösten här. Nu finns det ingen återvändo längre. Sommaren är slut och nu går vi med raska steg mot jul. Än om julen känns långt bort nu så hinner vi knappt blinka för än vi står där med adventsljusstakar och trixar med utebelysningen. Stora höstdeppen? Nä, nä, nä! Det har jag slutat med. Sen jag fyllde 40 har jag blivit en helt ny människa! Ja det är ju några månader sedan och nu tänker jag glädjas åt allt och inte klaga. Hösten är underbar med sin höga, klara luft och sina mysiga soffkvällar med tända ljus och god mat. Faktiskt tycker jag inte det är så hemskt i år att det blivit höst… Kan det bero på åldern? På ålderns höst heter det ju! Det är väl den jag är inne på nu!
Tantvarningarna haglar, som aldrig förr. Sen jag fyllde de där hemska åren har jag kommit på mig själv med att redan drömma om nästa års frökatalog. När jag var på stranden i somras, letade jag efter vackra stenar och snäckor, istället för att spana på snygga killar! Skandal! Jag lyssnar hellre på P1 och P4 än de tjötiga kommersiella radiokanalerna. Bara för ett år sedan, hade det varit helt otänkbart… Jag vaknar tidigare och tidigare. Att stiga upp efter klockan åtta på morgonen är nästan omöjligt. Man blir ju så stel(!?) Min rosa termosmugg med inbyggd spegel följer med mig överallt. Herre Gud! Man kan ju inte vara utan kaffe för långa stunder! Jag har en speciell börs för mynt. Och, en för läppstift och en för medicin och en för tipskortet och en för visitkort och en för… Men det värsta i alla fall är att tiden går dubbelt så fort nu. Var tar tiden vägen? Jag tycker bara man hinner vakna innan det är dags att gå och lägga sig igen. Det snurrar!
Jag har köpt två undulater. Hela min familj, säger att jag pratar till dem som om de vore mina nya bäbisar. Till och med min mamma frågar om jag bytt på dem och lagt dem, när hon ringer på kvällarna. Mina söner skäms in för sina kompisar när jag pratar till dem. Men de är ju bara för söta. De kvittrar så hemtrevligt och det känns bra att det alltid är någon som väntar på mig när jag kommer hem. Lite allergisk är jag nog mot dem, men det bryr jag mig inte om… Tanter gillar små sällskapsfåglar, så det så!
Det bästa med att bli tant är att man älskar sin trädgård! Och, har man som jag fruktträd och bärbuskar är det bara att sätta fart med att safta och sylta… Värsta, värsta TANTGÖRAT!
Vad passar då bättre än lite recept på det du har trädgården. Äpplen, päron, plommon, björnbär… Inget är som en egen skörd! Skulle du nu inte råka ha någon trädgård så är svenska, fina, frukter ganska billiga i affären nu också!

PANACOTTATÅRTA med BJÖRNBÄR och VIT CHOKLAD
Vi börjar med botten… Smält 200 g smör och låt 100 g vit choklad smälta med. Ta i 3 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 3 ägg och 3 dl mjöl. Grädda i 200 grader ca 15 min. Använd en form med löstagbara kanter. Låt kakan svalna. Täck botten med ca 20 fina björnbär. Gör nu panacottan… Lägg 6 gelantinblad i blöt. Koka upp en liter grädde med 3 dl socker och 1 msk vaniljsocker. Ta pannan av plattan och lägg i 100 g vit choklad. Krama ur gelantinbladen och lägg dem i grädden. Slå grädden över botten och låt det stå kallt och stelna i minst åtta timmar. Dekorera med björnbär, rosor och lavendel…
CHEVRÉSALLAD MED PÄRON OCH RÖDBETOR…
En fantastisk sallad som dessutom är så lätt att göra. En favorit som också passar bra på en buffé…
Börja med att koka färska rödbetor… Koka dem med skalet på för det går så lätt att dra av sedan, när de är klara. Skär dem sedan i vackra klyftor. Klyfta päronen och lägg dem i citronsaft, så blir de inte mörka och dessutom är det gott med lite syra i denna sallad. Varva sedan ruccola, rödbetor, smulad chevré och päron på ett stort läckert fat och krön hela härligheten med rostade pinjenötter. Mmm… Med några tunna skivor bresaola och ett läckert lantbröd är detta en måltid för kungar!

Mat och dryck i ljuv förening, ger en vink om livets mening!

Vi kör en god drink… PEARS CHILI PASSION
3 cl Absolut päron, 1 cl Cointreau, 1 tsk socker, 1 cl citronsaft, ½ passionsfrukt, 3 tunna skivor ingefära, lite finhackad chili, massor av krossad is. Skaka helst i en shaker. Häll upp och drick i stora klunkar. Ha! Den drinken är det då ingen tantvarning på! Det finns hopp!

MALINS SYLTTIPS… Sylten vägrar att stelna? Förmodligen överkokt. Tillsätt pektin eller gelatin.
Sylten har kristalliserats? För mycket socker eller har inte sockret smält. Prova att ha i lite kokhett vatten.
För söt sylt? I med citron eller limesaft!

PLOMMONCHUTNEY
Lyckliga oss som har ett plommonträd, för i år har det varit ett riktigt plommonår! Mitt lilla träd var så fullsmäckat med plommon att grenarna bröts av. Den här chutneyn är otroligt god till grytor och faktiskt också till ost!
Kärna ur 1 kg plommon och skär dem i mindre bitar, ca 1X1 cm. Finhacka 1 gul lök och riv 3 vitlöksklyftor. Lägg alltihop i en gryta tillsammans med 2 dl vatten, 3 dl råsocker, ½ dl vitvinsvinäger, ½ tsk salt, 1 finhackad chili och några drag med svartpepparkvarnen. Låt det hela koka på svag värme i ca 45 minuter. Häll upp i rena, vackra, varma burkar… Håller minst ett halvår i kylen!

Så, det var allt för nu. Njut av hösten med tända ljus och bra musik. Mitt musiktips i höst är Melissa Horn. Hon sjunger och spelar perfekta, lite halvdeppiga höstlåtar…
Fall för frestelsen innan den försvinner…
Ha det gott/Malin

0 kommentarer: