tisdag 28 september 2010

RESA...

Jag har aldrig gillat att resa. Jag tycker det ser så härligt ut när jag kollar i resemagasin och kataloger. Exotiska platser med palmer som vajar. Marknader, där man kan köpa allt från peppar till hårklippningsmaskiner. Infinitypooler, där man inte ser något slut. Mysiga restauranger… Det lockar mig och jag blir så sugen på att se och upptäcka nya platser. Men… Jag vet att när jag väl kommer dit så längtar jag bara hem. Tre, fyra dagar är lagom, det kan jag stå ut med. Men en hel vecka utan mina grejer och mitt eget kök, det är nästan mer än jag klarar av. Två veckor är inte ens att tänka på. Jag vet inte vad det är, men jag längtar efter mitt hus! Om man kunde vika ihop huset med alla möbler, saker och kläder och bara ta med sig, så skulle det vara helt annat. Men jag ska bättra mig! Jag vill resa! Jag vill uppleva!
Jag är så himla bekväm också. Tänk de som reser jorden runt med bara en ryggsäck, med det allra nödvändigaste i. De kanske bara duschar en gång i veckan och sover i tält på någon sunkig camping. Backpacker? Nä, jag är en GLAMPACKER! Jag skulle aldrig få för mig att åka någonstans utan en svart snygg klänning och ett par läckra snygga skor med skyhöga klackar. Man vet aldrig vad som händer. Jag har sagt det förr och säger det igen: Plötsligt träffar man Richard Gere eller Obama eller någon annan häftig, intressant person som av en händelse vill bjuda ut en på middag. Då gäller det att vara förberedd! I min packning finns också alltid: Massor av smink, alldeles för mycket kläder(man använder ju inte ens hälften, eftersom man alltid shoppar lite eller mycket när man är ute och reser också) Full kamerautrustning och min älskade lilla laptop måste också vara med. Man kan ju hamna i värsta, bästa scoopet! Olika smycken, lite fina blockljus om man skulle hamna där man måste mysa till det, lite.
Alltså, campa eller typ husvagn är inte min stil. Jag må vara en DIVA men jag gillar att ha det bekvämt och vackert omkring mig. Hellre ett lyxigt hotellrum med bubbelbad, varma handdukar, små gulliga tvålar och schampo i härliga små söta flaskor, sköna sängar och roomservice än en camping, där man får stå i kö, med poletter till duschen. Sova på hårda liggunderlag, laga makaroner på trangiakök är liksom inte jag, riktigt. Säkert jätteavkopplande för vissa, men inte för mig. Då sparar jag hellre i flera år och lyxar mig än att åka varje år… Vi är alla olika.
Vad jag gillar med att resa är maten. Så mycket inspiration. Prova nya rätter, smaker! Här kommer lite favoritrecept från olika ställen i världen:

MAROCKANSK KYCKLINGGRYTA … Räcker till fyra pers.

Blanda ihop 1pkt saffran, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk ingefära, 1 tsk paprikapulver och 2 rivna vitlöksklyftor med 1 dl olivolja. Lägg i 4 kycklingfiléer och låt det stå över natten. Nästa dag steker du kycklingen i en gjutjärnsgryta eller ännu hellre i en lergryta om du har en. När du fått dem härliga och gyllenbruna tillsätter du 1 hackad lök, 1 dl hackad koriander, 1 dl gröna oliver, 2 tärnade tomater, saft och skal av en citron och kycklingbuljong så det täcker kycklingen. Salta och peppra! Låt det sedan koka i minst en timme. Servera med ris. Mmm…

Malin tipsar: Inte för att termosar har något med internationell matlagning att göra, men jag tror det finns i alla länder. Om din termos har blivit missfärgad: Fyll den med hett vatten och ett par matskedar bakpulver. Låt stå över natten och på morgonen är den som ny!

England kan väl inte stoltsera med någon vidare värst god mat, men de här läckra små aptitretarna kommer faktiskt där ifrån… De är superlätta att göra och så har de så häftiga namn!

ANGELS ON A HORSEBACK

Linda ostron i bacon skivor och fäst med tandpetare. Grilla dem i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Klipp över vattenkrasse. Servera dem som dem är eller med aioli och rostat bröd…

DEVILS ON A HORSEBACK

Nästan samma grej, men byt ut ostronet mot ett katrinplommon. Detta är min favorit… Jag pepprar ganska mycket med syndig, svartpeppar innan grillen. Det salta baconet möter sött plommon och så hetta av peppar. Yammi!
Malin tipsar: Du vet väl att man kan vispa crème fraiche precis som vispgrädde, så att den blir tjock och fluffig… Funkar bara med riktig, inte med lättvarianten.

Nästa recept kommer från Idaho, Amerikanska södern. Och… Den är verkligen supergod! Jag brukar servera den med kryddiga korvar, typ chorizo och en god guacamole och grillade majskolvar.

JACKSONPOTATIS för 4…

Välj ut 4 stora fina bakpotatisar och baka dem i ugnen på 200 grader tills de är mjuka, ca en timme. Ta ut dem ur ugnen och skär av ett ”lock” . Gröp ur dem men spara skalet så intakt du kan. Mosa potatisen lite slarvigt och grovt och blanda med 2 dl riven cheddarost, 2 pkt stekt, smulad bacon, 2 dl crème fraiche, 1 hackad rödlök och en dl hackad gräslök. Salta och peppra! Fyll sedan skalen med röran och gratinera i ugnen ca 15 minuter på 225 grader. Oh, sweet Lord! Good stuff!

MAT OCH DRYCK I LJUV FÖRENING; GER EN VINK OM LIVETS MENING…

0 kommentarer: