onsdag 2 mars 2011

VÅR...

Nä, nu får det vara bra med kyla, snö och vinter! Titta i almanackan. Nu är det mars och då är det vår. Bara ta in det ordet. VÅR! Nu kommer livet tillbaka, det blir ljusare på kvällarna, grannarna tinar fram och allting blir så mycket lättare. Det har varit en lång vinter i år, den startade redan i början av november. Kallt och massor av äcklig snö. Usch! Jag är allergisk mot snö. Alla (nej, inte riktigt alla, nu överdrev jag igen. Jag är så himla bra på att överdriva, jag tycker allt låter lite extra bra då. Det är inte meningen att ljuga. Förlåt! Jag är också himla bra på att skriva rekordlånga parenteser. Puh, jag börjar om) Nästan alla jag möter vill gärna kommentera det här med kylan och snön.
– Nu trivs du väl bra och känner dig som hemma i Norrland, när vi har så mycket snö och kallt.
Det får jag ständigt höra. Grrr… Nej, det är ju därför jag har flyttat söderut. Jag vill inte skotta och frysa. Jag vill ha tidig vår. Ska det fortsätta så här emigrerar jag!
Undrar just var jag ska emigrera bara? Hörde att det var 17 grader varmt i New York häromdagen. Ligger inte det på typ samma breddgrad som oss? Min favvostad, som nu också har varmt! Där skulle jag passa bra. Ha en liten DELI på Fifth Avenue. Fast, nja, det är nog rätt mycket jobb. Frågan är om jag skulle hinna shoppa och dansa på nattklubbar, gå på cocktailparty, flanera på museum och sitta på en filt i Central Park? Sånt som man bara måste göra på Manhattan. Men det är klart, jag kunde ju strunta i Delin och bara försörja mig på att skriva, precis som hon, Carrie i Sex and the city. Ja, kanske de!
En bar i Karibien då? Varmt och skönt, turkosblått vatten och vita, milsvida sandstränder. Jag kunde ligga i en hängmatta under en palm på dagarna, bara ta ett dopp då och då. På kvällarna kunde jag stå i baren, prata med roligt folk och blanda läckra, färgglada, exotiska fruktdrinkar. Jag är ju faktiskt utbildad bartender också. Det finns ingen måtta på vad jag kan! Hi, hi, hi! Mmm… Tål att tänkas på!
Provence är faktiskt också ett alternativ. Bo i ett fint, gamalt stenhus och gå runt och lukta i lavendelfälten. Kanske starta ett bageri, med surdegar jäsandes i vackra glasburkar lite här och var. Servera frukost med mogen brie och hemlagad päronmarmelad. Stora muggar utan öron med café au lait och små söta briocher. Jag tror jag skulle passa bra i basker och en baguette under armen. Ibland kunde jag dra på mig en snygg aftonklänning och ett par skyhöga klackar, måla läpparna röda och åka över till Monte Carlo och glittra och spela och titta på alla snygga båtar.
Drömmar… Jag får nog helt enkelt lugna mig och se vad det blir för vinter, nästa gång. Kanske(hoppas) det blir en mild vinter som snabbt går över, för då blir jag nog kvar i gamla Sweden. Kanske lika bra de!
Nu till en fantastisk paj som passar lika bra i NY, Karibien, Provence eller här hemma.
PARMESANPAJ med FRESTANDE TILLBEHÖR
Börja med pajdegen: Blanda 1,5 dl vetemjöl, 1, 5 dl grahamsmjöl med 125 g mjukt smör, en nypa salt och 1 msk iskallt vatten. Tryck ut pajdegen i en snygg pajform och ställ den i frysen i en timme.(då sjunker inte kanterna sen, när du gräddar den) Förgrädda sedan skalet 10 min i 225 grader ca 10 minuter. Fyllning: Blanda 3 ägg, 3 dl vispgrädde och 250 g parmesan. Salta lite, osten ger ganska mycket sälta och peppra rejält. Grädda nu pajen i 175 grader ca 35 min. Nu ska pajen toppas: Skiva ca 10 skogschampinjoner och bryn tillsammans med en finhackad rödlök, 1 pkt fräscha, krispiga sockerärter och en finhackad chili. Som kronan på verket bräcker du parmaskinka i torr stekpanna tills de blir knapriga som chips. Servera med en härlig sallad och njut!
Fall för frestelsen innan den försvinner…
Malin

0 kommentarer: