Malins kök och frestelser presenterar årets
NYÅRSMENY
Hello!
Det är inte klokt vad tiden drar iväg. Alldeles snart är det dags för jultomten att bulta på dörren och ställa sin obligatoriska fråga, om det finns några snälla barn med sin myndiga stämma. Oj, oj, oj… Snälla barn finns det gott om och även snälla mammor. Här har ni en! Jag har som vanligt varit så otroligt snäll hela långa året att jag borde få en hel skottkärra full av paket. Eller föresten, det behöver inte vara så stora paket. De är ganska bra om de är små, hårda och innehållet ska vara gnistrande, helst. Om jag får citera Marilyn Monroe: En kyss på kinden kan nog kännas bra, men ett diamantarmband varar för evigt! Nu har jag väl varit fantastiskt tydlig utan att avslöja allt. Hoppas att alla tomtepappor har fattat vinken.
När julen är avklarad kommer vi till årets mest underbara dag: NYÅRSAFTON! Tjoho, jippie! Det är då man ska få sätta på sig den där underbara, gnistrande julklappen och en tjusig långklänning som man köpt på mellandagsrean. Glitterögonskuggan ska fram. Håret ska plattas, eller lockas, har inte bestämt mig än. Benen ska rakas. Och… Champagnen ska flöda! I loveit!!!
Som ni säkert vet vid det här laget är att enligt mig, ska en nyårsmeny innehålla löjrom till förrätt, oxfilé till varmrätt och så något chokladigt till dessert. Mmm… Recepten är beräknade för fyra glada festprissar!
Let´s go! Här har ni den…
2010- års NYÅRSMENY
Förrätt:
Jordärtskockssoppa med parmachips och löjrom
Skala 2 schalottenlökar, 1 vitlöksklyfta och 500 g jordärtskockor, lägg dem efter hand i citronvatten så de inte blir bruna. Finhacka löken och skär ner kockorna i mindre bitar. Fräs i smör och slå på 2 dl vittvin och 3 dl grädde. Tillsätt en hönsbuljongtärning. Salta och peppra! Låt det koka tills kockorna är riktigt mjuka. Mixa sedan soppan alldeles slät och skummig. Häll upp i snygga små skålar eller varför inte i vackra tekoppar. Toppa soppan med parmachips och en rejäl klick löjrom. Mmm…
Just ja. Parmachips får du om du lägger parmaskinka i torr stekpanna och halstrar tills de är knapriga. Du kan också köra skinkan i ugnen på 175 grader ca 10 minuter på bakplåtspapper!
Varmrätt:
Helstekt oxfilé med hummersmör och gratinerad potatispuré med smak av hav och parmesan…
Köp en oxfilé av fin kvalitet. Låt den kosta några kronor mer… Du får vad du betalar för och det är bara nyår en gång om året! Gnid in den med salt och peppar och bryn den i stekpannan i smör för att täppa alla porer. Helstek den sedan i ugnen på 140 grader tills den har en innertemperatur på 62 grader om du vill ha den ganska rosa… Annars låter du den gå längre såklart och vill du ha den blodig, kortare! När du tar ut köttet, låter du det vila och sedan skär du upp det i skivor. Då ska hummersmöret på, så det får smälta ner i köttet. Hummersmöret gör du så här: Finhacka hummerkött i mini, minibitar. Ungefär ¾ dl hummerkött till 200 g smör. ½ finhackad chili tar du också i och sedan ska smöret vispas i minst fem minuter med elvisp så det blir fluffigt.
Nu till potatispurén. Koka nästan ett kilo mjölig, skalad potatis. Häll av vattnet och tillsätt: En rejäl klick smör, 3 msk hummerfond, 1 riven vitlöksklyfta, 2 äggulor, 200 g riven parmesan, salt och peppar. Vispa med elvispen och späd med grädde till lagom konsistens. Klicka upp purén på ett snyggt ugnssäkert fat eller spritsa om du tycker det är snyggare, riv över rikligt med parmesan och gratinera ca 15 min på 225 grader. Lovely!
Gott till är smörslängda sockerärter eller sparris eller svartrötter. Eller varför inte alla tre!
Dessert:
Vit chokladparfait med frusna bär och het tjinuskisås
Parfait är bara ett finare ord för glass. Men erkänn, det låter lite proffsigare! Glassen gör du lätt: Smält 200 g vit choklad i vattenbad. Vispa 3 äggulor till vitt skum, vispa 3 dl grädde i en annan skål. Blanda ihop alla tre ingredienserna försiktigt och häll upp i en sockerkaksform som du klätt med plastfolie. In i frysen minst 6 timmar, men en vecka går också bra om du gillar att förbereda!
Tjinuskisåsen: Koka ihop 1 dl sirap, 1 dl socker, 25 g smör och 3 dl vispgrädde. Låt de koka ca 10- 15 minuter.
Vid servering: Stjälp upp glassen, oops! Jag menar parfaiten på ett stort snyggt fat. Strö över frusna bär som du gillar. Det kan vara hallon, björnbär eller jordgubbar. Det godaste är vinbär tycker jag för det är så syrligt mot det söta. Så lyckos dig som har vinbär i frysen. Häll sen över den heta tjinuskisåsen. Dekorera med en stor, vit, vacker ros och servera direkt!
LYCKA TILL!!!
Så till sist vill jag önska er alla en fröjdefull jul och underbart, glittrande, gott nytt år!
/ Malin
0 kommentarer:
Skicka en kommentar