Hello!
Vet du vad additionsstress är? Det är något som jag och säkert du och de flesta andra lider av. Vi lever i ett superstressat samhälle och additionsstress är nog den vanligaste stressen. Addition betyder ju plussa på. Och det är precis det de handlar om.
Tänk dig in i det här: Du vaknar en underbar morgon, solen strålar, livet leker, du mår bra… Du duschar, gör dig i ordning för en ny dag, lagar frukost och väcker din familj. Ni äter tillsammans och så försvinner alla till sina olika aktiviteter för dagen, skola och jobb. På vägen till jobbet får du syn på grannens nyklippta gräsmatta. Hjälp! Har han hunnit klippa gräsmattan och inte du. Hos grannen på andra sidan är redan häcken nyklippt, den är perfekt, rak och alla kvistar är hopkrattade och bortkörda. Din egen häck är spretig och ojämn, faktiskt har den inte blivit klippt på två år. Du har inte hunnit, helt enkelt. I huset mitt över hänger redan en tvätt på strecket. När du ska öppna bilen, blåser din nytvättade, vita jacka upp och får en smutsfläck eftersom den blåser mot bilen som absolut skulle behöva en tvätt. Åhhh! Typiskt. När du kör ner för gatan står Andersson och tvättar sin bil. Hur hinner han det innan jobbet? Pettersson mitt emot står redan på en stege och målar fasaden. Oj, oj, oj!
Väl framme på jobbet, möter du en kollega, som berättar att hon sprungit en mil på morgonen, en annan ställer käckt in en äppelkaka i fikarummet som hon slängt ihop innan jobbet. Svensson har alla rapporter klara. Varför har inte du bakat en kaka? Varför har inte du sprungit en mil innan jobbet? Varför är inte dina rapporter klara? Varför, varför, varför? Hur hinner alla med allt? Och… Varför hinner inte du med något?
Nu har du plussat ihop gräsklippning, häckklippning, målning, tvättning, bakning, motion, jobb… Det har alla andra hunnit och inte du! Fast, egentligen har ju alla de här människorna bara hunnit med en sak var och det har ju du också. Du åt frukost med din familj. Hon som bakade kakan, hann förmodligen bara med det på morgonen, hon tog nog bara en kopp kaffe på stående fot. Den nyklippta gräsmattan var kanske klippt kvällen innan, men du såg det först på morgonen.
Det är lätt att plussa ihop allt man ser som andra hinner och inte hinner själv. Det ger ångest och man känner sig värdelös. Det är detta som kallas additionsstress. Usch! Jag är expert på att ha additionsstress! Jag tycker aldrig jag hinner någonting och alla andra verkar hinna allt.
Vad kan man göra åt det då? Jo… Sluta jämföra sig själv med andra.(Hur lätt är det då?) Våga prioritera. (Vad i hela friden ska jag välja bort?) Ta upp konflikter till ytan, visste ni att 80 % av vardagskonflikter beror på missförstånd. (Vad gör man om man är konkflikträdd som jag då och har en man som missförstår mig rätt ofta!) Sätt upp rimliga mål. ( Jag har aldrig gillat ordet rimligt)
Hmm. Det verkar som att jag får fortsätta med min lilla additionsstress. Ser ingen annan utväg.
MAT OCH DRYCK I LJUV FÖRENING GER EN VINK OM LIVETS MENING.
Nu tar vi några recept som går SNABBT!!! Så du hinner göra lite mer än grannen!
Världens snabbaste och godaste förrätt måste väl ändå vara:
CHÈVRE CHAUD
Ta en vit brödskiva, lägg på en rejäl bit getost, gärna en som är rullad i aska, den är så god. Ringla på honung och gratinera i 15 minuter på 200 grader. Klart! Jag brukar lägga på lite pinjenötter också! Mmm…
LAX & LIME PASTA för 4 personer, ungefär, så där…
Koka grön tagliatelle, det är den snyggaste och godaste pastan till laxen… Fräs en strimlad purjolök med en finhackad röd chili. Slå i 5 dl crème fraish och låt det koka upp. Smula i 300 g varmrökt lax. Ta pannan av plattan och när det slutat koka tillsätter du skal och saft av 2 lime. Om du tillsätter lime medans det fortfarande kokar kan det skära sig. Salta och peppra efter smak. Lägg upp på ett stort läckert fat och servera snabbt. Det kallnar fort!
MANGOSALLAD
Tärna mango, eller ännu snabbare: Det finns fryst, färdigtärnad! Rosta i torr stekpanna: kokos och sesamfrö. Hacka röd chili, och röd paprika. Blanda allt! Så himla gott… Det söta möter det starka och krispiga!
KASSLER on THE DOUBLE
Lägg skivad kassler varvat med skivad zucchini i en smord ugnsfast form. Blanda ihop, 2 dl crème fraish med 2 dl riven parmesan, 1 riven vitlöksklyfta, salt och peppar. Bred över blandningen över kasslern. Toppa med tunna skivor av tomat. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Under tiden kokar du ris eller ännu snabbare couscous. Läckert!
Ta det lugnt!
Fall för frestelsen innan den försvinner…
Ha det gott/ Malin
0 kommentarer:
Skicka en kommentar