måndag 1 februari 2010

Bokmalen... Jag menar Bokmalin...

Hello!

Jag är en riktig bokmal! Ja, eller kanske man ska säga bokMalin!!! Jag älskar att läsa och när jag får tag på en riktigt bra bok, så förlorar jag mig gärna in i den timvis… Finns det något bättre än att riktigt sjunka in i en superspännande deckare eller gråta till en romantisk roman… Nä, jag tror inte det. Min familj är dock inte lika road. De hatar när jag kommer in i en riktig läsperiod. Jag har med mig boken överallt. Vid matbordet, vid teven, i badet… Det blir ingen riktig ordning, hemma. Jag bara läser och läser. När den superbra boken börjar gå mot sitt slut får jag nästan ångest. Jag vill inte att det ska ta slut. Från att ha slukat bokstäverna i en rasande fart i början av boken, börjar jag nu läsa långsamt. Dra ut på det. Fast jag så gärna vill veta hur det går. Suga på karamellen, lite till… Vem är mördaren? Ska de gifta sig? Dör de i olyckan? Det är just det som är en författares stora konst. Att bygga upp en spänning, en ovisshet in i det sista.
Periodvis lånar jag mycket böcker på biblioteket. Min man säger att det inte är någon idé. Det blir dyrare än att köpa böckerna, för jag är alltid för sen med att lämna tillbaka dem… Varje gång jag är där skäms jag, för jag har alltid en obetald skuld sen förra gången jag lånat på en hel del förseningsavgifter. Men personalen på biblioteket måste ha gått någon tålamodskurs för hur sen jag än är med att lämna tillbaka så får jag ändå låna igen och de är snälla och hjälpsamma och trevliga. Jag fattar inte att de inte portat mig för länge sedan… Vilken kunskap de har, bibliotekarierna! De verkar veta allt om olika författare och romaner. Suveränt! Tack för att ni finns! Ni ska veta att jag har en liten hyllning till er i det tysta lite då och då!
Ja, nu väntar vi bara på sommaren… Lata dagar då man ska ligga i hängmattan med en god bok. Det ska bli så underbart. Och, hittar jag en riktigt bra bok så får familjen nöja sig med hämtpizza och korv och bröd ett par dagar.

Nu till recept… Jag älskar oxfilé! Så fort jag hittar riktigt fin oxfilé och plånboken tillåter måste jag bara ha det. Det finns massor med olika recept på oxfilé och de mest kända är väl: Oxfilé Provencale och Tournedos Rossini…
Men jag har en favorit till som var inne på åttiotalet. Jag har inte ätit den rätten på säkert 10 år, men nu ska jag snart laga den för jag är så himla sugen på:
TOURNEDOS LUCULLUS
Stek en brödskiva per person och en tournedos var på ca 250 g. Placera köttet på brödskivan och toppa med stekta champinjoner, hyvlad tryffel och färska, gröna sparrisknoppar. Servera denna goding med ugnsbakad potatis och en tryffelsås som du gör så här:
TRYFFELSÅS
Fin-finhacka en charlottenlök och bryn den tillsammans med hyvlad tryffel i smör. Pudra på 1 msk vetemjöl och slå sedan på 3 dl grädde och 3 msk sherry. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ja, ja, ja… jag vet att oxfilé och tryffel är vansinnigt dyrt! Helst i de här hemska finanstiderna, men…
En gång om året kan man väl kosta på sig något riktigt gott, eller två!

0 kommentarer: